A Környezetről

Élj összhangban a
természettel, a nyugalom
mesebeli szigetén

Nagylél település Csallóközaranyos része, mely 15 kilométerre található Komáromtól. Így pár perc autózással elérhető a város határában található nagy bevásárlóközpontok és az épülő új Duna-híd, mely egyenesen az M1 autópályához vezet majd.

A terület Lél vezérről kapta nevét, aki Tas vezér fia, és Árpád vezér dédunokája volt. Az ő népe tartósan megtelepedett a vidéken. A Nagylélen található Léli-sziget, azon kevés Duna-sziget egyike, mely megőrzött egy szeletet ezekből az ősi időkből, és abból a természeti kincsből, amelyben a hajdanán Aranykertnek nevezett Csallóköz dúskált.

Egyes mondák szerint egykor a tündérek birodalma volt. A mesebeli vidék a filmkészítőket is megihlette, így 1986-ban a Léli-szigeten forgatták a Grimm-testvérek könyve alapján készült Mandaléna (Mahuliena, zlatá panna) című csehszlovák-német mesefilmet. A Lél Park a Léli-sziget közvetlen szomszédságában, 200 m-re a szigettől található. A szigetre vezető 45 méter hosszú gyalogoshídat, melyet 2015-ben adták át, a mese címszereplőjéről nevezték el.

Maga a sziget a rendkívül értékes és egyedi élővilágának köszönheti hírnevét. Az 1974-ben védetté nyilvánított terület roppant értékes ártéri növénytársulással rendelkezik. Élővilágában a jégmadaraktól és partifecskéktől kezdve a pézsmapockokon át a fekete gólyáig számos faj megtalálható.

A sziget mellett jelenleg ökofarm működik, így az ide érkező látogatók a legelőkön szabadon legelésző szürkemarhákkal, bivalyokkal, kecskékkel, lovakkal és más háziállatokkal is találkozhatnak. A Lél Park pedig többek között ennek a szigetnek élvezi természeti adottságait.


Lépjen velünk kapcsolatba